Nov 06 2017

We doen het zelf wel

Met dank aan Adri Duijvestein kunnen bewoners makkelijker zelf het beheer van hun huurwoning oppakken. Als ze het niet eens zijn met hoe hun woningcorporatie het beheert, dan mogen ze een wooncoöp beginnen. Wooncoöperaties staan beschreven in de Woningwet en dat geeft de juridische basis waarmee bewoners zich kunnen bundelen. Behoren daarmee grote woningcorporaties tot het verleden? Gaat nu ieder complex ‘voor se eigêh’ ? Nee, het loopt nog niet zo’n vaart, vooral omdat het vrij lastig is om financiering te krijgen als bewonerscollectief. En ook omdat het vooral een bepaalde groep aanspreekt; mensen die het gedrag van hun verhuurder zat zijn en het heft in eigen handen willen nemen.

Waarom zou je het zat zijn? Een bekend voorbeeld is dat woningcorporaties daar waar ze kunnen de huren proberen te verhogen (zodat ze geld kunnen verdienen met investeren). Door huren te verhogen stimuleren ze mensen om te verhuizen naar een koopwoning. Beleidsmatig best te begrijpen. Je bent als corporatie er voor de onderkant van de huurmarkt en verdient een huurder te veel dan gaat ie maar weg. Dit rijmt natuurlijk niet zo mooi op het idee dat mensen graag langer bij elkaar in de buurt blijven wonen. Buurtbinding. Gemengde wijken. Omdat de corporatie niet toestaat dat je zelf de woningen aan de buren toewijst, hoe houd je het dan gezellig? Misschien kun je het beter lekker zelf doen.

Huurverhoging vertaalt zich niet altijd in goede service. Veel bewoners denken dat zij het beter en goedkoper kunnen. Het is inderdaad bijzonder dat de beheerlasten van corporaties na fusies bijvoorbeeld nauwelijks dalen. En dat terwijl zij vaak veel meer woningen in hun bestand hebben en schaalvoordelen in het beheer zouden moeten kunnen pakken. De gedachte ’small is beautiful’ is zo gek nog niet. Waarom zou je honderdduizenden euro’s uitgeven voor accountants, IT-verandertrajecten en een directeur die een grote organisatie moet snappen, als je een blok van 30 woningen ook op zondagmiddag kunt beheren in je vrije tijd. Vrijwilligers zijn nu eenmaal veel goedkoper. En een klein blok woningen beheer je gewoon met een google drive en een online gratis boekhoudpakket.

De wooncoöp is een interessante beheervorm voor mensen die het heft in eigen handen willen nemen. Zelfbeheer is in de lift en die lift stijgt langzaam doch gestaag. Mijn collega Trevor James is als expert betrokken bij veel woon op het Wooncongres van aanstaande donderdag. Wil je meer weten dan kun je je nog aanmelden. Ook dit artikel uit de Groene Amsterdammer is interessant leesvoer voor wie meer wil weten.

No responses yet

Comments are closed at this time.

Trackback URI |