Dec 18 2014

Laat het een keer failliet gaan

Published by jaspervanderwal at 1:45 pm under Social enterprise, Uncategorized

Beeldverslag social enterprise

Een inspirerende bijeenkomst in Arnhem over de bijdrage van social enterprises aan onze wijken. Uitgenodigd waren een kleine 30 mensen van woningcorporaties uit het hele land. Het vraagstuk: Hoe kunnen we sociaal ondernemerschap op een betere en slimmere manier ruimte bieden, en mogen we dat eigenlijk nog wel?

Directeur Walter Klein Nienhuis van het bewonersbedrijf Malburgen trapte af en maakte duidelijk dat het vooral om één ding draait: vertrouwen houden in de kracht van bewoners ook als het ze een keertje niet lukt. Het levendige bewijs was de plaats van handeling: het Bruishuis Arnhem. Ondanks weerstand binnen en buiten de organisatie van corporatie Volkshuisvesting lukte het toch om hier een succesvolle social Enterprise neer te zetten. Nu runnen bewoners een voormalig verzorgingshuis en is er veel interactie met de buurt. Een sociaal retaurant op de benedenverdieping draait o.a. op mensen die dagbesteding ontvangen. Door slim te combineren ontstaat hier een droom die werkelijkheid wordt: een door bewoners gedraaide onderneming!

Mark Hillen van SocialEnterpriseNL liet zien dat je prima je geld kunt verdienen met sociale doelstellingen, als je maar slim combineert en de markt aanboort. Ja, je kunt een taxibedrijf runnen op elektriciteit mits je dat slim organiseert. En ja, vaak kun je met bijzondere doelgroepen op de arbeidsmarkt juist extra waarde creëren, omdat ze naast een gebrek vaak ook een specifiek talent hebben. Bij zijn brancheorganisatie zijn inmiddels honderden sociale ondernemingen aangesloten.

Een burgerschapsinitiatief wordt bedrijf. Dat is de casus MidWest. Anita Groenink stelde: “Geef ons tegen realistische voorwaarden een pand en wij zorgen ervoor dat daar iets moois opbloeit.” Gastvrijheid in de vorm van een goed gevulde koektrommel zorgt ervoor dat de ontmoetingsfunctie en de zakelijke verhuur hand in hand gaan. Daar kan het gemiddelde buurthuis veel van leren.

Laat een sociale onderneming ook maar gewoon failliet gaan. Dat hoort bij het ondernemen, dat was de boodschap van Martijn Blom van Droomzaken/ De Investeerdersclub. Laat het los, geef het de ruimte, wees niet bang om de ander op zijn bek te laten gaan. Bemoei je er niet te veel mee. Dat was de ene kant. Aan de andere kant moet je ook realistisch zijn en al te wolkige verhalen doorprikken. Vraag om een sluitend businessplan. Beoordeel de ondernemer op zijn merites. Een dubbele boodschap dus uit het land van de investeerder.

Ter afsluiting wisten de deelnemers in kleine groepjes zelf scherp te benoemen waar het woningcorporaties aan scheelt tegenwoordig. Er kan en mag veel meer! Zolang je niet zelf al die activiteiten uitvoert die buiten je kerntaak liggen. Daarom wordt het eerder meer samenwerken met social enterprises dan minder.  Meer wijze tips en adviezen vind je in het verslag (zie link bovenin).

No responses yet

Comments are closed at this time.

Trackback URI |