Sep 29 2014

Sociaal initiatief op eigen benen: corporatie en de social enterprise

Published by jaspervanderwal at 4:03 pm under Social enterprise, Uncategorized

De sociale wijkaanpak gaat door, en wel op een heel andere leest dan vroeger. Waar subsidies voorheen een grote rol speelden in het uitlokken van maatschappelijk initiatief, zullen we nu slimmer moeten zijn. De opgave is om op een andere manier bewoners en bedrijven te binden.

“Klaarstomen om op eigen benen te staan?”

Hoe doe je het zo, dat je niet alleen start, maar ook klaarstoomt om op eigen benen te staan? Daar zijn best goede ervaringen mee. Ik ging naar Arnhem om te horen hoe ze het daar doen. Henk van Volkshuisvesting en zijn collega Gerda verwoordden het mooi: hoe kun je de bewoners, en daarmee de wijken waarin zij wonen, ontwikkelen? Het antwoord is simpel: door ze daarin zelf een actieve rol in te geven. Het Bruishuis, een voormalig verzorgingsflat in Malburgen, fungeert nu als wijk-economische broedplaats. Een mooi voorbeeld van hoe een woningcorporatie een nieuwe rol pakt. Niet omdat ze het vastgoed zo nodig willen transformeren. Maar juist omdat ze het vastgoed als middel inzetten om bewonersbedrijvigheid uit te lokken. Een van de eerste LSA-bewonersbedrijven baat het Bruishuis nu uit. En er zijn ervaringen met een volgend initiatief: Akker71.

Bijeenkomst ter inspiratie

De corporatie gelooft in deze manier van werken. Niet voor niets hebben ze tegenwoordig een nieuwe functionaris die KIEM coach heet. Dit initiatief heeft als doel initiatieven van bewoners te laten ontkiemen. Van Klarendal tot Malburgen tot Geitenkamp. Kom maar op met je plan. Je moet desondanks een ijzeren geduld en overtuigingskracht hebben om succes te boeken. Ook – en soms vooral – in de eigen organisatie. Daarover gaat de bijeenkomst die wij op 19 november in het Arnhemse Bruishuis met Nestas Communicatie en o.a. met Volkshuisvesting organiseren.

Meer info over inspiratiebijeenkomst

Het is voor iedereen bij woningcorporaties die meer wil weten over hoe je sociale initiatieven en sociale ondernemingen succesvol een plek geeft. Ben je benieuwd? Ik wel. Het belooft een heel leuke middag te worden.

No responses yet

Comments are closed at this time.

Trackback URI |