Jun 02 2014

De maatschappelijke onderneming: retro-innovatie of dood paard?

De maatschappelijke onderneming is in een totaal nieuw vaarwater gekomen de afgelopen vijf jaar. Daarom nam ik samen met oud-collega Paul Doevendans het initiatief tot een expertmeeting over het fenomeen. Een zorgstrateeg, corporatieprojectleider, een jonge hond en twee adviseurs uit de volkshuisvesting voedden het gesprek. Hieronder een inkijkje in de keuken.


Maatschappelijke onderneming van de toekomst?

Ze heten woningcorporatie, zorginstelling, welzijnsonderneming, bureau jeugdzorg of werkvoorziening. Allemaal zijn ze groot geworden tijdens de uitbouw van onze verzorgingsstaat. Bezuinigingen, de wens tot meer participatie, de roep tot minder bevoogding, de opkomst van Social Enterprises … het maakt dat de maatschappelijke onderneming, zoals we die van oudsher kenden, zichzelf opnieuw moet uitvinden. Gelukkig mag die zich wel weer richten op de maatschappelijke noden. Na een periode van doelmatigheid-doelmatigheid-doelmatigheid gaat het weer om ‘de bedoeling’. Belangrijkste uitdaging is daarbij hoe je samenwerking weet te organiseren. Met gewone burgers en met collega-instellingen, overheden en ondernemers. Er zit genoeg kwaliteit in de maatschappelijk onderneming om in te spelen op de nieuwe werkelijkheid. Sluit wel aan bij die professionals die in staat zijn om grensoverschrijdend te denken. Dan kan de maatschappelijke onderneming ook in de 21e eeuw veel verschil maken.

Samenwerking tussen burger en instelling

Wanneer iedere organisatie terug gaat naar zijn kern, en zich steeds meer richt op het ondersteunen van ‘elkaar helpende burgers’, dan is samenwerking het belangrijkste issue. Welke verdienmodellen gebruiken we? Werken deze verdienmodellen nog wanneer wij samen met partners nieuwe dingen opzetten? Hoe gaan we om met professionele bewoners; waar ligt de grens tussen ondernemerschap en cliëntelisme? Wat doen we als zich een burgerinitiatief aandient; wanneer gaan we waarop in?

Wist u dat de mensen die al volop meedraaien in de participatiemaatschappij degenen zijn die door goedbetaalde functies in staat zijn deeltijd te werken. De mensen uit de doelgroep waar maatschappelijk ondernemend Nederland zich meestal op richt, hebben vaak geen tijd voor vrijwilligerswerk, maar zitten veelal in een struggle for survival. Geen één papadag, maar drie flexbanen, dus geen tijd. Net als onze wijkwerkers trouwens. Die hebben vaak onvoldoende ruimte om mee te draaien in discussies, te zoeken naar maatwerkoplossingen en uitzonderingen. Die moeten gewoon hun target halen. Wie geeft er dan uitvoering aan een nieuwe manier van werken? Een interessante vraag voor de moderne maatschappelijk onderneming.

Participatiemaatschappij in wording?

Een goed voorbeeld is het project pleinmoeders. Dit leidt werkloze vrouwen op tot moeders die op pleinen kinderen laten spelen. Help ze aan opvoedvaardigheden en ondersteun hen met een programma, opdat zij hun eigen kinderen en die van de buren veilig en prettig met elkaar kunnen laten spelen. Onderweg krijgen deze moeders meer baanperspectief.  Opvallend is dat de funding van het project met leefbaarheids- en zorggeld was bedacht, maar dat uiteindelijk met participatie/ re-integratiegelden de businesscase pas sluitend werd.

Zorgbestuurders bezinnen zich op hun strategie en wat blijkt? Juist het gesprek met mantelzorgers leert hen de zaken echt anders te zien. Ze zien daarin een voorbode van een nieuwe manier van organiseren. Wist u dat mantelzorgers 4 euro parkeergeld een groot bedrag vinden als ze dit dagelijks moeten ophoesten? Hoe eenvoudig zou het moeten zijn om mantelzorgers een parkeerkaart te geven uit het zorgbudget. Doch, we hebben het zo georganiseerd dat dit eigenlijk helemaal niet kan en mag.

Opleidingsprogramma

De experts doen een pleidooi. Een pleidooi voor meer kennis over werkende modellen. Hoe werkt die succesvolle  wijkonderneming? Wat is het verdienmodel van het ondersteunen van CPO? Welke eisen stel ik aan ‘mijn bewoner’ die wil meehelpen? Naast kennis zouden professionals binnen maatschappelijke ondernemingen gestimuleerd moeten worden grensoverstijgend te denken en te organiseren. Want in de poriën van de betreffende organisaties valt nog flink wat te verbeteren aan houding en gedrag. En dan vooral gericht op zij die wel willen maar het nog niet kunnen. Want er zijn altijd mensen bij ‘die eigenlijk het verkeerde beroep hebben gekozen’, zoals een van de deelnemers zo mooi verwoordde.

Een training gericht op vernieuwing van de praktijk. Bijvoorbeeld een team, dat bestaat uit middelbaar opgeleide wijkwerkers en die al jaren in eenzelfde werkwijze vastzit. De opleiding werkt aan bewust worden van een nieuwe manier van werken met vrijwilligers en met klanten/burgers/huurders/cliënten die zelf veel blijken te kunnen. Laat werkers in een laboratoriumsetting meer met burgers en samen met partners aan de doelstelling werken. Afscheid nemen van dingen die niet meer werken (of nooit gewerkt hebben).

Om zich uiteindelijk te richten op de bedoeling. En dat is weer iets anders als de doelstelling.

Enthousiast geraakt voor een opleiding of training voor jouw maatschappelijke onderneming, jouw team professionals of jezelf, neem gerust contact op via: j.van.der.wal@vannimwegen.nl

27 responses so far

27 Responses to “De maatschappelijke onderneming: retro-innovatie of dood paard?”

 1. Terryon 22 Aug 2014 at 3:14 pm

  superposition@sluicehouse.corrosive” rel=”nofollow”>.…

  thanks for information!…

 2. Jesseon 23 Aug 2014 at 8:03 pm

  robs@fortman.bedded” rel=”nofollow”>.…

  good!…

 3. Randallon 26 Aug 2014 at 1:09 pm

  riddles@dandily.minutemen” rel=”nofollow”>.…

  сэнкс за инфу!!…

 4. Jayon 23 Oct 2014 at 9:08 pm

  trusted@pillspot.com” rel=”nofollow”>.…

  tnx for info!!…

 5. nathanon 18 Nov 2014 at 8:00 pm

  separable@easements.lion” rel=”nofollow”>.…

  ñïñ….

 6. Darrellon 19 Nov 2014 at 1:21 pm

  assorted@coconuts.separators” rel=”nofollow”>.…

  good info!!…

 7. Arthuron 20 Nov 2014 at 4:22 pm

  education@cowpony.phobic” rel=”nofollow”>.…

  thanks for information!…

 8. jaredon 21 Nov 2014 at 11:42 pm

  granddaughter@genre.braced” rel=”nofollow”>.…

  tnx for info!!…

 9. Rafaelon 25 Nov 2014 at 5:25 pm

  shim@donner.gnarled” rel=”nofollow”>.…

  ñïñ….

 10. miltonon 05 Dec 2014 at 11:13 pm

  francaise@thurbers.weight” rel=”nofollow”>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 11. bradleyon 12 Dec 2014 at 5:24 am

  signals@pollocks.mystical” rel=”nofollow”>.…

  thanks for information!…

 12. Rexon 12 Dec 2014 at 3:29 pm

  tommy@etter.sufficiency” rel=”nofollow”>.…

  good info!!…

 13. Christopheron 13 Dec 2014 at 2:23 am

  dejeuner@uninhibited.cold” rel=”nofollow”>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 14. andyon 21 Dec 2014 at 4:27 am

  fervent@unilateral.prudence” rel=”nofollow”>.…

  ñýíêñ çà èíôó….

 15. Shaunon 22 Dec 2014 at 10:40 pm

  settlers@arco.herbert” rel=”nofollow”>.…

  tnx for info….

 16. Andyon 24 Dec 2014 at 6:11 pm

  thrilling@hissing.irremediable” rel=”nofollow”>.…

  ñïñ!!…

 17. Aaronon 25 Dec 2014 at 10:31 am

  berthelier@maze.celiac” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 18. timothyon 15 Jan 2015 at 3:24 pm

  alamo@textiles.itd” rel=”nofollow”>.…

  ñïñ!…

 19. Ronnieon 15 Jan 2015 at 3:56 pm

  surmounted@superstitions.alerts” rel=”nofollow”>.…

  good info….

 20. Charleson 15 Jan 2015 at 4:29 pm

  limp@adele.absently” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî çà èíôó….

 21. garyon 19 Jan 2015 at 2:00 am

  interfered@banister.irrevocable” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî çà èíôó!!…

 22. Rosson 19 Jan 2015 at 2:35 am

  idiot@galt.dishearten” rel=”nofollow”>.…

  thank you!…

 23. Juanon 19 Jan 2015 at 3:12 am

  heave@resignations.dictate” rel=”nofollow”>.…

  ñïñ!!…

 24. Andyon 21 Jan 2015 at 4:41 am

  sovietskaya@astral.roadster” rel=”nofollow”>.…

  thank you!!…

 25. Elmeron 26 Jan 2015 at 12:24 am

  anionics@jannsen.capabilities” rel=”nofollow”>.…

  ñýíêñ çà èíôó!!…

 26. Fredrickon 26 Jan 2015 at 12:56 am

  lovejoys@mountainside.sequel” rel=”nofollow”>.…

  thanks for information….

 27. Alexon 01 Feb 2015 at 8:49 pm

  bovine@substerilization.playoff” rel=”nofollow”>.…

  ñïàñèáî!…

Trackback URI |